نوشته شده توسط : Elmira

شیراز شهر گل و غزل است، شهری که عطر بهارنارنج کوچه هایش آدم را شاعر می کند. در شهری که حافظ شیرازی و سعدی بزرگ در آن قرار گرفته اند باید از هر چیز بهترینش را پیدا کرد. در این مطلب سوغات شیراز را به تفصیل آورده ایم. یکی از بزرگترین دغدغه هایمان هنگام بازگشت از سفر، خرید سوغاتی برای اقوام و آشنایان است تا بدانند که به یاد آن ها بوده ایم. در این بخش می خواهم شما را با سوغاتی های شیراز آشنا کنم، تا چنانچه سفری به این شهر زیبا داشتید دچار سردرگمی برای تهیه سوغات نشوید.

صنایع دستی شیراز با ارزش ترین سوغاتی است که میتوانید تهیه کنید، صنایع زیبایی که منحصر به شیراز است مانند خاتم کاری، گلیم، قالی و قالیچه، گبه، منبت کاری و … می باشند. از صنایع دستی که بگذریم مسقطی، بهارنارنج، خرما، آب لیمو تازه، عرقیات ناب و فالوده شاخص ترین سوغاتی های شیراز هستند. که در ادامه شرح مختصری را بیان می کنم.

از جمله دیگر سوغاتی ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کلوچه
  • کاک یا نان یوخه شیراز
  • نان فسا
  • پرتقال داراب
  • رب انار ارسنجان
  • آبغوره

مسقطی شیراز

یکی از معروفترین شیرینی های ایرانی که نوعی حلوا هم محسوب می شود، مسقطی شیراز است. در سفره نوروزی ایرانیان، بخصوص بخش های جنوبی کشور مسقطی جایگاه ویژه ای دارد و بعنوان یک دسر خوشمزه می توان از آن یاد کرد. مسقطی شیراز انواع ویژه ای دارد که محبوب ترین آن مسقطی لارستان می باشد.

ماده اصلی تهیه این شیرینی خوشمزه، نشاسته است که در هضم غذا بسیار موثر می باشد. مسقطی در رنگ ها و طعم های مختلف همچون زرشکی، گل محمدی، زعفرانی، پسته ای و … عرضه می شود. که محبوب ترین آن مسقطی زرد زعفرانی است.

لیمو و آبلیمو شیراز

وجود باغ های مرکبات در استان فارس سبب شده که این استان سهم به سزایی در تأمین لیموی مورد نیاز کشور و صادرات داشته باشد و در این میان جهرم در کشت لیمو ترش سرآمد است. برداشت این محصول از نیمه دوم شهریور تا پایان اردیبهشت ماه ادامه دارد. از لیمو به روش های مختلفی میتوان بهره برداری کرد مثل آبلیمو، لیمو خشک، اسانس و … که رایج ترین آن آبلیمو است.

لیمو مکمل مناسبی بعنوان یک چاشنی مفید و خوشمزه در سفره های ایرانی است، که به صورت تازه یا عصاره استفاده میشود. لیمو و آبلیمو علاوه بر طعم عالی که به غذا می دهند خواص درمانی متعددی دارند. آبلیمو از تولیدات مهم و برجسته شیراز است و  منبع غنی ویتامین c می باشد. یکی از مهم ترین خواص آن این است که سبب شفافیت پوست و جلوگیری از تاسی سر می شود، بعلاوه در تقویت و رشد مو موثر است. یکی از عمده ترین سوغات شیراز آبلیمو می باشد، اگر سفری به این شهر داشتید از خرید آبلیمو فراموش نکنید.

عرقیات شیراز

وجود باغ ها و گلستان های فراوان در شیراز و حومه آن، شیراز را به شهر عرقیات مشهور کرده است. عرقیات شیراز در واقع یکی از بهترین سوغاتی هایش محسوب می شود. هر کدام از این عرقیات طعم و خواص درمانی ویژه ای دارند. محبوب ترین آن ها عرق بیدمشک، نسترن و دو آتش است. همچنین گلاب هم یکی از عرقیات تولید شده می باشد، که گلاب میمند از شهرت خاصی برخوردار است.

برخورد شیرازی‌ ها با مقوله‌ء «عرقیات» خیلی حرفه‌ای است! عرق گیری از گیاهان مختلف در شیراز انجام می شود. به این صورت که عصاره ی معطر گل و گیاهان توسط دستگاه، تقطیر می شود. از عطر و عرق بدست آمده برای معطر کردن شیرینی ها، غذا ها و شربت ها در مراسمات و همچنین خوشبو کردن هوا و تهیه داروهای گیاهی و سنتی استفاده می کنند.

شیرازی ها تمایل زیادی به استفاده از عرقیات بجای نوشیدنی های صنعتی دارند، چنانچه سفری به شیراز داشتید توصیه می کنیم از عرقیاتش که کاربردهای بسیاری دارند، خریداری کنید.

بهارنارنج شیراز

آب و هوای مناسب شیراز باعث شده تا درختان نارنج را به وفور ببینید. اگر فصل بهار، مخصوصا اردیبهشت به شیراز سفر کنید عطر بهارنارنج حال و هوای خاصی را پدید آورده است. بهارنارنج شهر شیراز، زبانزد خاص و عام است.

شکوفه نارنج از خانواده مرکبات است که در عطر سازی و ساختن اسانس استفاده می شود. خواص دارویی بسیاری دارد، که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

آرامش بخش، ضد هیجانات، اشتهاآور، ضد سرفه، تنظیم تپش نامنظم قلب، کاهش میگرن و سردردهای عصبی، کنترل تشنج و حمله های قلبی و مهمترین آن ها تأثیر روی سیستم عصبی بدن است.

اگر مشکل کم خوابی دارید، حتما پیش از خواب مقداری چای یا عرق بهارنارنج بنوشید. فرآورده های متعددی مانند چای بهارنارنج، شربت بهارنارنج، مربا، عرق بهارنارنج، عطر و اسانس نیز می توان از آن تهیه کرد. برای کنترل تشنج‌ها و حمله قلبی هم استفاده می شود.

به پیشنهاد ما، بهترین سوغات شیراز که می توانید تهیه کنید بهارنارنج است، چرا که شهر، شهر بهارنارنج می باشد.

فالوده شیراز

فالوده شیراز در سراسر کشور معروف است، کمتر کسی را می توان یافت که آن را نشناسد. فالوده شیرازی به لطف لیمو ترش شیراز، طعم بسیار عالی دارد.  همچنین متناسب با سلیقه هر فرد با عرقیات مختلف، آب آلبالو و دیگر میوه ها سرو می شود. از نظر بنده، خوردن یک کاسه فالوده بهمراه بستنی سنتی خالی از لطف نیست و طعم به یاد ماندنی دارد.

در شیراز فالوده بصورت خشک شده هم عرضه می شود که می توانید آن را خریداری کرده و به همراه خود ببرید.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 184
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 26 مهر 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

خانه لاری ها یزد

آدرس خانه لاری ها یزد,بناهای تاریخی یزد,بنای تاریخی
 
تاریخچه : خانه لاری ها و بادگیر آن، از بناهای تاریخی  شهر یزد به شمار می روند که متعلق به دوره قاجار می باشند. این بنا در سال 1375 هجری شمسی در فهرست آثار ملی ایران به  ثبت رسیده است.

در تحلیل سبک و معماری خانه لاری ها یزد می توان گفت که این بنا با توجه به منازل اعیانی دور خود ساخته شده است. منظور از منازل اعیانی دور منازلی می باشد که دارای دو بخش اندرونی و بیرونی بود و حیاط در مرکز ساختمان و بخش های اعیان نشین به شکل چهار فصل در اطراف حیاط قرار داشت.

تحلیل خانه لاری ها,خانه لاری ها,خانه لاری ها در شهر یزد

از بخش شمالی خانه لاری ها برای اوقات زمستان و از بخش جنوبی خانه برای اوقات تابستانه استفاده می گشت که این قسمت شامل تالار و بادگیر است. هم چنین بخشی که برای اوقات پاییز در نظر گرفته شده است در ضلع شرقی خانه قرار داشت که شامل اتاق آیینه، مطبخ، سرداب و سایر فضا ها می شد. ضلع غربی خانه لاری ها هم  به عنوان بهار خواب کاربرد داشت.

مالک خانه لاری ها ی یزد شخصی به نام ابراهیم لاری بوده و این مکان  سال ها پیش به عنوان خانقاه نعمت اللهی مطرح بوده است. مساحت بنا در حدود 1700 متر است و زیر بنای آن برابر با 1200 متر مربع می باشد. خانه لار ی ها یکی از نمونه های زیبا و عالی منازل اعیانی قرن سیزدهم  به حساب می آمد که از جمله می توان به در ها، پنجره ها، ارسی ها و اتاق های آینه کاری و نقاشی شده آن اشاره نمود.

معماری خانه لاری ها

خانه های قدیمی شهر یزد با توجه به نوع شغل و تمکن صاحب خانه از دو بخش تشکیل می شد و هر بخش به فعالیت خاصی اختصاص داشت که خانه لاری ها هم از جمله این منازل بود. قسمت اندرونی خانه به منظور پناهگاه و مسکن محارم و قسمت بیرونی منزل به اسکان و پذیرایی مهمانان  مختص بود.

آدرس خانه لاری ها یزد,بناهای تاریخی یزد,بنای تاریخی

گاهی اوقات برای تفنن  اعضای خانواده اعیان، فضای هنری در خانه هایشان ایجاد می کردند. بدین صورت که برای تزئینات این فضا از آینه کاری یا گچ بری استفاده می شد. اتاق بخش آینه کاری خانه لاری ها در حدود 50 یا 60 سال پیش ساخته شده است.

 در حال حاضر، در خانه لاری های یزد موزه اسناد و مدارک برپا شده است.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 197
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 15 فروردين 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira
ساباط یزد
تاریخچه ساباط,ساباط چیست,ساباط در معماری
 
تاریخچه : از خصوصیات شهر سازی قدیم یزد وجود کوچه ها و گذرهای سرپوشیده ای است که به آن ها ساباط می گویند. وجود این کار باعث می شد که مردمان گرمازده دمی در زیر سایه ساباط ها از تابش خورشید درامان بمانند. در حقیقت ساباط های یزد به عنوان یکی از مکان های دیدنی و تاریخی شهر یزد مطرح است.

معنای لغوی ساباط چیست؟ در حقیقت ساباط، دالان و سقفی است که بر روی کوچه ها و محلات عبور ایجاد می شود. معماران یزدی علاوه بر این که تمام جوانب ساخت درون منزل را می سنجیدند ویژگی های جالب توجهی را با توجه به نیاز ها و شرایط اقلیمی و فرهنگی مردمان منطقه فراهم می نمودند.

عکس ساباط یزد,معنی ساباط,مکان های تاریخی یزد

ساباط ها را می توان از ویژگی های معماری زیست بوم های گرمسیری و کویری بر شمرد. یکی از مزایای کاربرد ساباط ایجاد سایه و محلی خنک برای رهگذران می باشد. در تابستان به دلیل نیمه پوشیدن ساباط، کوران هوایی صورت می پذیرد که این کار باعث خنک شدن هوای درون ساباط می شود.

بخاطر نوع ساخت ساباط، در زمستان نیز  به گرم شدن  هوای درون آن کمک شایانی می کند. در واقع ساباط ها سبب یکپارچگی و استواری خانه های کناریشان نیز هستند که خانه ها را در برابر نیروهایی که از فشار سازه وارد می شود، محافظت می نمایند.

مکان های دیدنی یزد

در قسمت ورودی برخی از کوچه های بن بست شهر یزد دری محکم قرار داده شده که افزایش فضای امنیتی برای ساکنان کوچه فراهم گردیده شده که به آن دربند گفته می شود. در هر دربند چند خانوار سکونت داشتند.

این بنا های تاریخی به گونه ای قرار داده شده اند که عابر در حین حرکت خود در یک توالی مناسب در فضای سایه قرار می گیرند.

ساباط شهر یزد را برای افزایش حس همسایگی و همبستگی محله ای، در ورودی چند خانه مجتمع  مستقر نمودند.

تاریخچه ساباط,ساباط چیست,ساباط در معماری

هم چنین در تقابل با وزش باد های موسمی ساباط ها را نیز گذاشته اند. به طور عموم از پشت بام ساباط ها برای استفاده واحدهای همجوار استفاده می نمایند که در برخی از آنان به شکل اتاقی مشرف به کوچه نمایانگر می شوند.



:: بازدید از این مطلب : 242
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 15 فروردين 1396 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira
آتشکده بهرام یزد
آتش آتشکده یزد,آتشکده آتش بهرام در یزد,آتشکده بهرام
 
تاریخچه : یکی از اماکن تاریخی متعلق به زرتشتیان شهر یزد، آتشکده بهرام یزد یا آتشکده ورهرام است. قدمت آتشکده را به 1500 سال ذکر نموده اند و محل آتشکده مکان مقدسی برای زرتشتیان محسوب می شد به گونه ای که آتش را در این مکان همیشه روشن نگه می داشتند. ساختمان و باغ پر درختی در قرن اخیر به این مکان افزوده شده است.
 
 

در گذشته قطعه زمینی  از سوی چند تن از زرتشتیان ایرانی از جمله برادران امانت وقف گشت. و در سال 1313 هجری شمسی سرمایه داری پارسی به نام همابائی ساختمان کنونی آتشکده را در این زمین بنا نمود.

نقشه آتشکده ورهرام توسط مهندسان پارسی کشیده شد و سرپرستی آن بر عهده ارباب جمشید امانت بود.

آتشکده زرتشتیان,آتشکده ورهرام,آتشکده یزد

در میان حیاط و بر بلندی، ساختمان اصلی قرار گرفته است و گرداگرد آن را درختانی همیشه سبز احاطه کرده اند. در محور ورودی ساختمان حوضی مدور و بزرگ زیبایی خاصی را به این مکان بخشیده است. در اتاقی بزرگ و در محفظه ای بلند و  دور از تابش خورشید ، آتش را روشن می نمودند و پیرامون این اتاق، اتاق هایی به منظور مراسم نیایش برپا کرده بودند.

اگرچه پیشینه آتشکده زرتشیان یزد نزدیک به 80 می رسد اما آتش درون آن قدمتی بسیار کهن داشته و همچنان آتش روشن باقی مانده است. به خاطر همین سابقه و دیرینگی است که شگفتی همگان را واداشته است.

عکس آتشکده یزد

زمانیکه آتشکده بهرام یزد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید، در این بنا به روی گردشگران گشوده شد. اما اینکار موجب نارضایتی زرتشتیان را فراهم نمود زیرا آن ها آتشکده را محلی برای نیایش به درگاه خداوند می دانند و این کار باعث می شد آرامش این محل به هم ریخته و پاکیزگی این مکان سپند که در دین زرتشتی از ارزش بالایی بهره مند بود از بین رود. در نهایت به دلایل ذکر شده و با وجود درخواست های بالای گردشگران بخشی از آتشکده بهرام یزد برای بازدید همگان در نظر گرفته شد.

آتش آتشکده یزد,آتشکده آتش بهرام در یزد,آتشکده بهرام

از جمله کار هنرمندان در عرصه صنایع دستی اصفهان که در این مکان به کار برده شده می توان به  سر ستون های سنگی جلو تالار ساختمان اصلی و سنگ های گلدار پای دیوار ها اشاره کرد. شخصی به نام هیربد مسئول روشن نگه داشتن آتش سپند و کهن درون مجمر برنزی را برعهده داشت. بازدید کنندگان می توانند این آتش شعله ور آتشکده بهرام یزد را از پشت دیوار شیشه ای نظاره گر باشند.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 186
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : شنبه 21 اسفند 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira
تاریخچه خانه کلاهدوزها یزد,تاریخچه موزه آب یزد,خانه کلاهدوزها
تاریخچه : موزه آب یزد یکی از بی نظیر ترین موزه های آب دنیاست که در خانه کلاهدوزهای سابق احداث شده است. بنای خانه کلاهدوزها توسط تاجری مشهور به نام سید علی اکبر کلاهدوز در سال 1312 هجری قمری ساخته شد.

بنای موزه آب که یکی از با ارزش ترین آثار معماری شهر یزد است در سال 1379 هجری شمسی زمانیکه نخستین همایش بین المللی کاریز در آن جا برگزار شد، به عنوان موزه آب مطرح گشت. از ویژگی های بارز این بنای تاریخی می توان به 5 طبقه بودن آن و عبور یک رشته کاریز صد ساله از میانش اشاره نمود.

برای آگاهی و مطالعه در زمینه های مختلف مربوط به آب، موزه آب یزد محل مناسبی برای پژوهشگران می باشد.

خانه کلاهدوزها یزد,عکس خانه کلاهدوزها یزد,عکس موزه آب یزد

از جمله لوازم  و ادواتی که در این موزه نگهداری می شود می توان به:

  • حفر قنات ها
  • اندازه گیری حجم آب
  • وسایل تأمین روشنایی قنات
  • مدارک خرید و فروش آب به همراه اسناد و وقف نامه های قدیمی
  • کتابچه میراب ها
  • ظروف نگهداری و جابجایی آب

 اشاره نمود که در معرض دید عموم قرار گرفته اند.

موزه آب

چاه خانه ای در پشت بام خانه کلاهدوزها تعبیه شده که از طریق چرخ چاه از آن آب خارج می نمودند و آب انبار خانه طبقه همکف را پر می نمودند.

خانه کلاهدوزها دارای  سه بخش زیر زمین، پایاب و طبقه همکف می باشد. از ویژگی های بارز این بنا ایجاد راهرو هایی زیبا و مناسب با شئونات فرهنگ سنتی در یزد است.

تاریخچه خانه کلاهدوزها یزد,تاریخچه موزه آب یزد,خانه کلاهدوزها

نقش های گچ کاری بنای خانه به نقوش گیاهی معروف می باشد که نشان دهنده گل ها، گیاهان و حیواناتی است که در کاشی های طبیعت خشک کویر صورت گرفته است. از کاهگل بسیار ظریف در زمینه این گچ کاری ها استفاده شده است.

تاریخچه خانه کلاهدوزها یزد,تاریخچه موزه آب یزد,خانه کلاهدوزها

از سرداب خانه کلاهدوز ها برای ذخیره میوه و مواد غذایی در فصل تابستان  استفاده می شد که به خاطر وجود حوض و قناتی بود که باعث شده بود این مکان 14 درجه اختلاف دما با محیط داشته باشد. محل شستن ظروف و البسه، پایاب نام داشت.

منبع  : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 204
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 20 بهمن 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira
تاریخچه زندان اسکندر یزد,زندان اسکندر,عکس زندان اسکندر یزد
تاریخچه : یکی از آثار مولانا ضیاء الدین حسین رضی فرزند شرف الدین یزدی، مدرسه ضیائیه یزد است که در سال 631 هجری قمری بنیان نهاده شد و کار اتمام آن توسط پسرانش در سال 705 هجری قمری صورت گرفت. این مدرسه به زندان اسکندر شهرت دارد.

مدرسه ضیائیه در محله فهادان و در مجاورت بقعه دوازده امام بنا شده است.  رواق هایی در اطراف مدرسه مشاهده شده و محرابی در شبستان مدرسه وجود دارد. چاهی در اطراف مدرسه ضیائیه با قطر حدود دو متر قرار دارد که منتهی به سردابی با عمق حدود 5 مترمی شود. از جمله آثار به جا مانده از بنای اولیه ساختمان می توان به حوضی قدیمی در کف سرداب اشاره کرد.

مدرسه ضیائیه,مدرسه ضیائیه یزد,معماری زندان اسکندر یزد

از خصوصیات عصر مغولی می توان معماری مدرسه ضیائیه یا زندان اسکندر یزد را عنوان نمود. تزئینات کاشی کاری در این بنا مشاهده نشده و تنها آثاری که مدرسه ضیائیه را برپا نگه داشته آثار باقی مانده از خشت خام بوده است.

گنبد مدرسه ضیائیه یزد سراسر از خشت خام ساخته شده که در آن تزئینات و آرایش گچبری با آبرنگ طلایی و لاجوردی به کار گرفته شده بود که هم اکنون بر روی گچ سفید دیوار بخش هایی از آن بر جای مانده است.

تاریخچه زندان اسکندر یزد,زندان اسکندر,عکس زندان اسکندر یزد

هریک از اندازه طولی اضلاع چهار دیوار گنبد معادل 8,8 متر است. هم چنین ارتفاع بقعه و فاصله دهنه آن به ترتیب 18 و 9,5 متر می باشد. باعث تأسف است که اثر چندانی از کتیبه های چهار دیوار درونی گنبد باقی نمانده است.

تاریخچه زندان اسکندر یزد,زندان اسکندر,عکس زندان اسکندر یزد

روایت هایی درباره قدمت ساخت مدرسه ضیائیه یزد مطرح است که عده ای آن را مربوط به زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران می دانند که از این بنا به منظور زندان استفاده می گردیده اما در طی تاریخ و با گذشت زمان به عنوان مدرسه تغییر کاربری داده است.

هم چنین در تاریخ جدید یزد ذکر شده که در پیرامون مدرسه ضیائیه درگاه بلند، دو مناره مرتفع و باغچه مشجر بوده که روبروی آن زاویه، کتابخانه و حمام ساخته شده بود.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 211
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 20 بهمن 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

آب انبار شش بادگیر یزد

آب انبار,آب انبار شش بادگیر,آب انبارهای یزد

 
تاریخچه : آب انبار شش بادگیر، یکی از آثار تاریخی دوره معاصر شهر یزد می باشد که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. آب انبار یزد مربوط به 180 سال پیش و در دوره قاجاریه بنا شده است.این بنا همانند دیگر آثار تاریخی با گذر زمان دچار خرابی شده به همین خاطر در سال 1371 هجری قمری در آن مرمت صورت گرفته است.  

آب انبار شش بادگیر شهر یزد، شامل دو ورودی در دو سمت شمال و جنوب است که برای دسترسی به راه پله های ورودی از دو سمت مخزن که در امتداد هم اند می توان راه پیدا نمود. راه پله ها دارای دو قسمت روباز و سر پوشیده می باشند که در ابتدای بخش سرپوشیده سردر ورودی مشاهده می شود. از بخش ورودی جنوبی و با طی کردن 55 پله می توان به مخزن رسید.

آدرس آب انبار شش بادگیر یزد,پلان آب انبار شش بادگیر یزد,تاریخچه آب انبار شش بادگیر یزد

یک هشتی با کف آجر فرش در جلو سردر پله های میانی وجود دارد. پلان مخزن آب انبار به شکل مدور بوده که بر رویش 6 بادگیر هشت وجهی قرار داده شده است. نیمی از بادگیر ها متعلق به بنای آب انبار یزد و نیم دیگر مربوط به زمان ترمیم و بازسازی بنا می باشد. اگر کمی نظاره گر شکل ساخت بادگیر ها باشید، متوجه خواهید شد که تعدادی از بادگیر ها با بقیه متفاوت بوده، که بادگیر های جدید به دست هنرمندان استاد علی سیاه و استاد غلامرضا ساخته شده اند. از آن جا که شهر یزد به عنوان شهر کویری مطرح است وجود آب انبار در این نوع شهر ها بیش از هر جای دیگر احساس می شود.

عکس آب انبار شش بادگیر

حجم مخزن آب انبار شش بادگیر یزد دو هزار مترمکعب، ارتفاع آن 6,12 می باشد. شیر مخزن در بخش ورودی شمالی است. با توجه به نسبت مخزن شیر، دو ورودی آب انبار قرینه هم می باشند. دو عدد شیر در مخزن مشاهده می شود که یکی برای استفاده مسلمین و دیگری برای مذهب زرتشتی است. پلان گنبد آب انبار شش بادگیر تخم مرغی شکل است. بادگیرهای آب انبار دارای ارتفاع 10 متر می باشند.

آب انبار,آب انبار شش بادگیر,آب انبارهای یزد

شش بادگیر آب انبار به دلیل شرایط اقلیمی و با توجه به جهت باد به شکل هشت وجهی و در این ناحیه هستند. بعلت وجود شش بادگیر این نام بر روی آب انبار گذاشته شده است. در شهر بادگیر ها (یزد) بیش از 75 آب انبار وجود دارد. که مهم ترین آن ها آب انبار شش بادگیر می باشد.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 191
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 12 بهمن 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

آدرس موزه آیینه و روشنایی یزد,عکس موزه آیینه و روشنایی یزد,قصر آیینه یزد

تاریخچه : عمارت مجموعه موزه آیینه و روشنایی یزد در سال 1320 هجری شمسی به  منظور مهمان سرایی خصوصی توسط شخصی بنام صراف زاده ساخته شد. با فتوایی که محمد صدوقی پس از انقلاب اعلام کردند این بنا به بنیاد مستضعفان داده شد و در سال 1377 هجری شمسی این بنا به موزه تبدیل گشت.
 

مجموعه ساختمان موزه آیینه و روشنایی شهر یزد دارای زیر بنای 837 متر مربع و در  میان باغی مصفا قرار گرفته است. از جاذبه های زیبا و چشم نواز ساختمان موزه می توان به حیاط وسیع به همراه استخری در میان، راهرو های تو درتو، حوض خانه و اتاق های گچ بری و آینه کاری شده اشاره نمود که در زمان پهلوی اول ساخته شده اند.

موزه آیینه و روشنایی,موزه آیینه یزد,موزه روشنایی یزد

اتاق های مقابل استخر، اتاق خواب، بخش شاه نشین، حوضخانه و سرویس از جمله موارد سبک معماری ترکیبی، سنتی و اروپایی بنای موزه می باشند.

در اتاق های موزه قصر آیینه یزد، تزئینات زیبایی از جمله گچبری، نقاشی های روی دیوار و آیینه کاری مشاهده می شود که حوضخانه موزه بیشترین تزئینات را به خود اختصاص داده است. درها از جنس چوب و پنجره ها مشبک و شیشه ای رنگی است که به وسیله ای لولایی جدا شونده به شکل ساده و رنگی در آمده اند.

موزه قصر آیینه یزد

 گاهی اوقات در حوضخانه موزه آثاری از هنرمندان یزد شامل هنرهای نقاشی، عکاسی و غیره به نمایش گذاشته می شود.

اشیایی که در موزه آیینه و روشنایی یزد گرد آوری شده شامل اشیای پی سوز، شمع  سوز، نفت سوزها، گاز سوزها، برق سوزها و مجموعه آیینه ها است. هم چنین آثار وقفی مرحوم سید حسین حیدری ، مجموعه هایی نظیر خطی، اسلحه، سکه‌، کتب‌، تمبر، قفل ‌و دهنه‌ اسب‌ و نمونه هایی از برنز های لرستان در این موزه در معرض دید عموم قرار گرفته است.

آدرس موزه آیینه و روشنایی یزد,عکس موزه آیینه و روشنایی یزد,قصر آیینه یزد

در موزه آیینه و روشنایی یزد نیز، از سال 1377 هجری شمسی تا به امروز انواع آینه،  ابزار وسایل روشنایی، انواع کبریت، قلمدان و طپانچه در معرض تماشای علاقه مندان گذاشته شده است.

آدرس موزه آیینه و روشنایی یزد,عکس موزه آیینه و روشنایی یزد,قصر آیینه یزد

در استان یزد بالغ بر 20 باب موزه فعال در شهر وجود دارد. یکی از موزه های زیبا و دیدنی این شهر موزه آیینه و  روشنایی است، که علاوه بر اشیاء داخل موزه خود بنا  موزه ایست در دل موزه ای دیگر. در و دیوار آن نگاه هر شخص را به خود جلب می کند و بازی نور و سایه و رنگ بر روی زمین آن نقش می بندد.
بازدید از این موزه پیشنهادی است که اگر آن را رد کنید، بی شک یکی از با ارزش ترین موزه های ایران را ندیده اید.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 192
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 14 دی 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira
بنای تاریخی یزد,پلان مسجد جامع یزد,تاریخ مسجد جامع یزد
 
تاریخچه : یکی از با ارزش ترین میراث هنری و گنجینه ای از معماری اسلامی ایران در شهر یزد واقع شده است.  این بنا، مسجد جامع یزد یا همان مسجد کبیر یزد می  باشد که بانی ساختمان اصلی مسجد شخصی بنام علاءالدوله گرشاسب آل بویه است که در قرن ششم هجری می زیست. اما مسجد کنونی را متعلق به خاندان مظفریه و تیموریان می دانند.
 

 از ویژگی های هنری و معماری مسجد جامع یزد می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کاشی کاری های نفیس و جالب توجه که نشان دهنده قدرت و استواری بنا می باشد.
  • سر در بلند و ارتفاعی برابر با 24 متر.
  • وجود دو کتیبه با ارزش به خط های کوفی و ثلث که در کنار سردر با شکوه و بر روی کاشی لاجوردی معرق قرار گرفته است.
  • بودن دو مناره زیبا با تزئینات کاشی کاری شده و ارتفاع حدود 47 متر.
  • وجود دیوارهای داخلی شبستان، زیر گنبد و خارج گنبد.

کاشی کاری مسجد جامع یزد,مسجد جامع,مسجد کبیر یزد

بر طبق پلان مسجد جامع یزد  می توان این بنا را به تمثیل یک ایوان در دل کویر  دانست. ساختمان مسجد جامع یزد در طی سه دوره و در طی مدت 1000 سال بنا گشته است. در واقع پایه های اصلی بنا متعلق به دوره ساسانیان و شیوه معماری بنای فعلی را متعلق به دو دوره موسوم به آذری می دانند. سردر مسجد را متعلق به دوره تیموری و بنای گنبد خانه متعلق به دوره ایلخانی دانسته اند. در دوره صفوی دو مناره به مسجد الحاق شده که دارای ارتفاع 47 متر و قطری حدود 8 متر است، مناره ها هرچه به سمت بالا می روند باریک تر می شوند. بنابر این ساخت مسجد را متعلق به دوره های ایلخانی، آل مظفر، تیموریان، صفوی، قاجاریه می دانند.

معماری مسجد جامع یزد

از طریق انعکاس نور از گچ سفید گنبد و دیوار های مسجد می توان به مسأله ایجاد روشنایی غیر مستقیم بنا پی برد. از بخش های مهم مسجد می توان به نمای خارجی و داخلی ایوان اصلی و محراب زیبا اشاره نمود که بی نهایت ارزنده و جالب می باشد.

ورودی های بنا به دو ورودی اصلی و فرعی تقسیم می شود، که ورودی اصلی در ایوان بیرونی مسجد تعبیه شده که به خیابان می رسید و درب فرعی در سمت راست حیاط مجموعه واقع شده است که به محله های اطراف راه دارد.

بنای تاریخی یزد,پلان مسجد جامع یزد,تاریخ مسجد جامع یزد

مسجد جامع یزد به عنوان قدیمی ترین نمونه معماری مطرح است که در قرن نهم  هجری از معماری بنا تقلید شده است. این مسجد لقب بلند ترین مناره جهان را از آن خود کرده است.

این بنا در سال 1313هجری شمسی به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. شماره ثبت بنا 206 می باشد.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 183
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 13 دی 1395 | نظرات ()
نوشته شده توسط : Elmira

آدرس موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان,تاریخچه موزه تاریخ و فرهنگ,عکس موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان

تاریخچه : موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان یزد قسمتی از مجموعه مارکار  می باشد که  در زیر زمین مجموعه قرار گرفته است. بنیانگذار این بنا شخص نیکوکاری به نام پشوتن جی مارکار بوده است.
 

در واقع پشوتن جی دوسایی مارکار یکی از بازرگانان و نیکوکار پارسی ساکن هند بود که ثروت خویش را وقف ساختن امکانات رفاهی و آموزشی برای زرتشتیان ایرانی نمود و آثار وقف هایش در شهر های یزد، کرمان و تهران مشهود می باشد.

موزه تاریخ و فرهنگ,موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان,موزه مارکار یزد

برای رسیدن به موزه مارکار یزد می توان از مسیر های میدان مارکار، کوچه فرش مشهد یا بلوار منتظر قائم، کوچه میلاد یزد وارد شد. موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیاندارای قدمتی بیش از 800 سال است. معماری به کار رفته در ساختمان موزه بی نظیر و با شکوه می باشد. بنای ساختمان از آجر بوده و در گذشته به عنوان خوابگاه شبانه روزی دانش آموزان دبستان و دبیرستان مارکار مورد استفاده قرار می گرفته است.

آدرس موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان,تاریخچه موزه تاریخ و فرهنگ,عکس موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان

بنا شامل معماری خاصی است و به گونه ای صورت پذیرفته که بیشترین بهره از نور خورشید و بیشترین ماندگاری انرژی در آن اتفاق می افتد. برای تأمین آب مورد نیاز مجموعه از آب انبار، راه قنات و گاو رو استفاده می شده که تمامی بناها قابل بازدید می باشند. در محوطه مجموعه موزه، حمام و توالت های قدیمی مشاهده می شود که بازدید کنندگان را با سبک و سیاق زندگی مردمان 80 سال پیش آشنا می سازد. در زیر زمین مجموعه، موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان واقع شده است. بنابر این زمانی که  گردشگران به موزه می آیند در ابتدا با تاریخچه مجموعه آموزشی مارکار و زندگی نامه پشوتن جی دو سابایی مارکار بنیانگدار مجموعه رو در رو می شوند.

آدرس موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان,تاریخچه موزه تاریخ و فرهنگ,عکس موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان

یکی از شعار های موزه تاریخ و فرهنگ زرتشتیان یزد، بهبود مستمر است. به همین  خاطر موزه هر روز جذاب تر از روز گذشته اش می باشد.

گردشگران می توانند علاوه بر دیدن این موزه تاریخی از آتشگاه زرتشتیان که فاصله کمی دارد سر بزنند.

منبع : نشاط آوران



:: بازدید از این مطلب : 211
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 12 دی 1395 | نظرات ()